Dresing (10 porcí)
- vinný ocet 100g
- pepř 1 lžíce
- sůl 1,5 lžíce
- med 40g
- olej 200g
Poznámka:
Vždy záleží, jaké suroviny použijeme, čím kvalitnější a chutnější přísady, tím kvalitnější a chutnější dresink!
Začneme typickým italským dresinkem, je velmi jednoduchý a můžete si ho nechat v lednici dlouho a vytáhnout, kdy bude potřeba (olivový olej po 2 dnech v lednice ztuhne proto je lepší si dresink vyndat 1h před použitím a pote pořádně protřepat)
Začneme tím, že do vyšší nádoby nalijeme vinný ocet s medem, solí a pepřem. Poté směs rozmixujeme. Při mixování velmi pomalu přidáváme olivový olej (jako když připravujeme majonézu). Po zhoustnutí dresink přelijeme do nádoby a necháme odpočinout v ledničce (nejlépe jeden den, dresink má potom jemnější a vyváženější chuť).
Salát
- Mandle 1g
- avokádo 100g
- kuličky černého rybízu 10g
- cherry rajče 150g
- hrášek 20g
- jarní cibulky 30g
- menší mrkev 60g
- citron 10g
- bazalka , oregano snitek bylinek
- Květy macešky 2
- Mix salátů 25g
U mixů salátů záleží, co máte k dispozici. Např. lístky červené řepy, řeřichu, listy šťovíku, listy hořčice, libeček, hráškové klíčky, lístky lebedy, lollo rossa, lollo biondo, lichořeřišnice (kapucínka)
U květů macešky i nejrůznějších salátů používejte ty, u kterých máte jistotu, že nebyly chemicky ošetřeny.
Poznámka:
Lichořeřišnice (kapucinka)
Jsou známé její léčebné účinky, říká se ji rostlinné antibiotikum. V lidovém léčitelství se sbírají listy, květy i semena. Působí hlavně jako antibiotický lék, potlačuje záněty při nemocech močových a dýchacích cest. Celá rostlina je poživatelná, mladých listů a výhonků se používá jako salátové zeleniny a poupata i nezralé plody se nakládají do octových nálevů (náhrada za kapary).
Postup:
- Nejdříve oloupeme mrkev, vyhodíme slupky i kraj mrkve. Mrkev nastrouháme na tenké proužky (pomocí škrabky) a vložíme ji do připraveného dresinku, necháme ji marinovat min. 1 hodinu.
- Dále nakrájíme jarní cibulku, uřízneme asi 3 cm od předku (bílá část) a zbytek nakrájíme na úzká kolečka.
- Uříznuté 3 cm cibulky hodíme do vroucí vody asi na půl minuty a schladíme v ledové vodě. K ní přihodíme nakrájenou cibulku na kolečka, aby se omyla.
- Poté omyjeme lístky salátů a oloupeme a nakrájíme avokádo. Nakrájíme rajčata, vyloupeme hrášek, nakrájíme citron na menší trojúhelníčky.
- Vše můžeme poskládat na talíř tak, aby působil svěže. Salát pokapeme dresinkem dle chuti. Nakonec na salát nastrouháme mandli. K salátu můžeme přidat zastřené vejce, kozí sýr či tofu.
Tento salát můžete využít u receptu „Domácí tortilla s kuřecím masem a letním salátem“.
Přeji dobrou chuť
Filip Šulc
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
420,93 | 1761,21 | 5,39 | 16,29 | 6,12 | 35,52 | 4,70 |
Žádné komentáře