Ingredience
- meruňky 400g
- jablka 350g
- skořice 1x
- vanilka 1x
- Sůl špetka
- Pinie 1x
Máte hodně meruněk a nevíte, co s nimi? Připravte si sebou na cestu zdravé meruňkove tyčinky.
- Připravíme si nádobu se studenou vodou.
- Připravíme si hrnec s vodu. Přivedeme vodu k varu a dame do něj merunky na 1 minutu vařit.
- Meruňky vyndáme z vody a vložíme je do studené vody, aby se dál nevařily.
- Meruňky oloupeme a vypeckujeme.
- Jablka oloupeme a vyjadřincujeme.
- Takhle připravené ovoce vložíme do kastrolu se skořicí a vanilkou a přidáme trochu vody a špetku soli. Zakryjeme pokličkou a dáme na plamen pomalu dusit. Při dušení občas odklopíme a zamícháme, aby se nam směs nepřichytila. Dusíme dokut jablka úplně nezměknou tak,že se rozpadají. Potom odklopíme a jěště chvilku vaříme tak, aby směs zhoustla.
- Po uvaření směsi si vezmeme mixer a vše porádně rozmixujeme.
- Připravíme si plech, otočíme ho vzhůru nohama a vrch potřeme trochou vody.
- Vezmeme si pečící papír a dáme ho na obrácený plech. Snažíme se, aby tam nebyly žádné vypoukliny.
- Na papír vylijeme rozmixovanou směs a rozetřeme.
- Plech vložíme do trouby na 40°C po dobu 3 hodin. Směs by měla být usušena na pečícím papíře. Pokud máme okraje zaschlé, necháme usušenou směs do druhého dne odstát. Znovu nám zvlhne a mi ji pak lechce sundáme z pečíčího papíru.
- Usušený plát zabalíme do ruliček a nakrájíme. Velikost je na vás. (Na začátek usušené směsi můžeme přidat oříšky a vše zarulujeme.)
Nutriční hodnoty – Sušené meruňky
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
46,17 | 193,20 | 0,26 | 10,43 | 2,81 | 0,18 | 0,00 |
Tak tohle je Fildo bomba to budu muset zkusit, šlo by to i z jiného ovoce?Švestky, broskve… bobule asi ne co.