Ingredience
- meruňky 10x
- smetana na šlehání 0,8l
- vanilkový lusk 1x
- skořice 1 lžička
- nízkotučný tvaroh ve vaničce 500g
- cukr 150g
- piškot (pokud se vám nechce dělat, můžeme použít české piškoty)
- vejce 6x
- cukr moučka 150g
- hladká mouka 150g
RADA: U vanilkového lusku jsem se v ČR dozvěděl, Že je to sezónní zboží ☹ (nechápu!!), ale nakonec jsem ho přeci jen našel v Globusu).
- Ze 100g cukru si uděláme karamel. Do něj vlijeme 0,4L smetany. Karamel děláme ve větším hrnci, aby nám smetana nevyběhla.
- Smetanu přivedeme znovu k varu a necháme všechen karamel ve smetaně rozpustit.
- Hotovou karamelovou šlehačku dáme do ledničky vychladit. (karamelovou šlehačku je dobré si připravit den předem, aby nám pořádně vychladla. Všechny mléčné výrobky dobře zabalte, aby nenačichly od jiných potravin.)
- Poté si připravíme korpus a rozehřejeme si troubu na 200°C
- Vyklepneme 6 vajíček, přidáme k nim 150g cukr moučka a šleháme 8-15 minut. Záleží, jak máte silný šlehač (použijte větší nádobu – vajíčka s cukrem hodně nabudou).
- Po vyšlehání vmícháme už ručně nebo stěrkou hladkou mouku. Mouku přidáváme pomalu po 3 dávkách (mouka musí být pořádně smíchaná s vejci, ale nemícháme moc agresivně. Mouku vmícháváme tak, že si nádobu nakloníme a od spoda krouživými pohyby vmícháváme, aby se v těstě stále tvořil vzduch.
- Poté si připravíme 2 plechy s pečícím papírem. Na pečící papír nalijeme těsto, rozetřeme asi tak na 1cm vysokou vrstvu a dáme péct. Pečeme přibližně 10 min, dokud piškot není navrchu zlatavý.
- Vyndáme z trouby, otočíme těsto pečícím papírem nahoru. Navrchu trochu navlhčíme a pomalu sundáme pečící papír.
- Vezmeme formu, do které budeme dort skládat. Obtiskneme jí do piškotu a ořízneme tvar.
- Piškot dáme do lednice vychladnout.
- Při pečení korpusu si můžeme vyšlehat karamelovou šlehačku. do vyšlehané šlehačky vmícháme 250g tvarohu. A dáme znovu do ledničky, aby nám ještě více ztuhla.
- Do zbylé smetany přidáme vanilkový lusk, skořici, a cukr. Vše dle chuti a vyšleháme. Do vyšlehané šlehačky vmícháme 250g tvarohu. A dáme znovu do ledničky, aby nám ještě více ztuhla.
- Meruňky si omyjeme, vypeckujeme a dáme odkapat na čistou utěrku.
- Teď máme vše připraveno a můžeme začít skládat nejprve piškot, potom karamelovou šlehačku, na kterou pokládáme připravené meruňky. Meruňky trochu rozmáčkneme tak, aby tvořily spíše plát než mističku. Meruňky potřeme šlehačkou se skořicí a vanilkou a přikryjeme korpusem. Navrch korpusu natřeme karamelovou šlehačku a ozdobíme meruňkami a šlehačkou se skořicí. Můžeme také zdobit lístky nebo květy máty, čokoládou či červeným šťovíkem nebo plátky sušených meruňek, viz můj recept zde.
- Dort dáme do lednice do druhého dne uležet a ztuhnout
Rada: vanilku si připravíme tak, že přes ní nejdřív přejedeme nožem, pak ji rozřízneme podél vejpůl a z vnitřku nožem vyškrábneme.
Rada: aby se nám vanilka dobře promíchala se šlehačkou, je dobré ji vetřít do moučkového cukru. To uděláme tak, že smícháme vanilku s cukrem a pak nožem třeme tak dlouho dokud nám nezmizí z cukru vetší kousky vanilky.
Rada: Zbylý lusk si mužeme přidat do nádoby s cukrem. Ten nám ho hezky provoní.
Rada: Ze zbylého korpusu si můžeme do misek seskládat zbylou šlehačku či přidat marmeládu, čokoládu, nutelu, dle Vaších chutí. Nebo si nechat vyhrát vaše malé ratolesti ☺ a zkonzumovat, aby jme neměly chuť na dort před uležením ☺
Nutriční hodnoty – Meruňkový dort
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
439,03 | 2004,20 | 11,01 | 41,32 | 31,20 | 30,04 | 16,56 |
Žádné komentáře