Igredience na 2,5l
- okurka 2x
- větší citron 1x
- kiwi 2x
- lístky máty 10x
- květ levandule 3x
- lžička cukru 2x
- led (připravit den předem)
- perlivá voda 2l
- Omyjeme okurky a nastrouháme je na struhadle. Dále budeme potřebovat čistou utěrku, která není vymáchaná v aviváži. Do rozprostřené utěrky položíme nastrouhané okurky.
- Utěrku s okurkami zamotáme. S takto připravenou utěrkou budeme zacházet, jako když ždímáme hadr. Všechnu okurkovou šťávu vymačkáme do nádoby (zbylé okurky můžeme použít na přípravu tzatziků).
- Kiwi oloupeme a nakrájíme na malé kostičk\.
- Vyjmeme okvětní lístky levandule.
- Nakrájíme mátu najemno.
- Připravíme si džbán, do kterého vymačkáme celý citron, pak přidáme šťávu z okurek, nakrájené kiwi, mátu, kvítky levandule, led a zalijeme perlivou vodou.
- Vše ochutíme cukrem či medem dle chuti a dobře promícháme.
- Do nádoby si také můžeme přidat okurku, kterou už nastrouháme škrabkou na tenké plátky. A také přidáme kolečka citronu.
POZNÁMKA: Na místo medu doporučuji spíše cukr. Cukr neovlivní výslednou chuť limonády podobně jako med.
POZNÁMKA: Zkuste kvítky levandule z nápoje poválet v puse, či rozkousnout a zapít. Určitě Vás příjemně potěší trochu netradiční levandulová chuť.
Nutriční hodnoty – Okurková limonáda s levandulí
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
55,91 | 233,94 | 0,97 | 11,71 | 9,84 | 0,31 | 0,03 |
Žádné komentáře