Omáčka curry
- Red curry paste 12g
- Olej 1 polévková lžíce
- Kokosové mléko 250g
- Kuřecí bujon 125ml
- Rybí omáčka 25g
- Limetková šťáva 15g
- Kondenzované mléko 60g
- Curry koření 1 lžička
Tygří krevety
- Olej 15g
- Máslo 10g
- Limetka šťáva 10g
- Dýně 150g
- Mrkev 150g
- Brokolice 150g
- Rýže 1 hrnek - 250g
- Koriandr (pepřový koriandr) 15 lístků
Pokud jste příznivci sladko-pálivé chuti, tento recept Vás určitě potěší.
- Příprava rýže:
- Do kastrůlku vsypeme 1 hrneček rýže, 1,5 hrnečku vody, přidáme sůl.
- Kastrůlek přiklopíme pokličkou a dám pozvolna vařit. Jakmile voda začne vřít, vypneme plamen a necháme rýži 20 minut dojít.
- Příprava curry omáčky:
- Na plotnu si dáme hrnec, do kterého přidáme lžičku oleje. Přidáme curry pastu a restujeme ji asi 30s. Zalijeme kokosovým mlékem, šťávou z limetky, kuřecím bujonem a přidáme lžičku curry koření. Celou směs necháme provařit.
- Provařenou směs sundáme z ohně a přidáme kondenzované mléko, rybí omáčku, zamícháme a dochutíme solí.
- Příprava krevet:
- Krevety oloupeme, očistíme.
- Na rozpálenou pánev přidáme olej a česnek nakrájený na plátky. Počkáme, dokud se česnek nezačne restovat, přidáme osolené krevety a kostičku másla. Pomalu restujeme z jedné strany a asi za 1,5 min krevety otáčíme (záleží i na velikosti krevet). Přidáme asi 5 lístků najemno nakrájeného koriandru a šťávu z půlky limetky a restujeme další 1,5 min.
- Příprava zeleniny:
- Všechnu zeleninu oloupeme a nakrájíme.
- Poté si připravíme zeleninu. Dáme vařit osolenou vodu a připravíme si nádobu se studenou vodou na zchlazení.
- Do vařící vody vložíme nakrájenou dýni, vaříme ji 3 minuty.
- Mrkev vaříme také 3 minuty.
- Brokolici pouze 2 minuty.
- Každou zeleninu po spaření zchladíme ve studené vodě, aby jí zůstala barva a struktura.
- Příprava na podávání
- V kastrůlku si zahřejeme spolu s mrkví a dýní i curry omáčku. Když se nám omáčka začíná vařit, vložíme do ní krevety a brokolici.
- Vše zahřejeme, stačí cca 30s a můžeme podávat.
- Do jedné půlky mističky nandáme rýži, do druhé půlky nalijeme curry omáčku s krevetami a zeleninou. Můžeme posypat nasekaným pepřovým koriandrem a sezamovým semínkem.
- Pokud budeme chtít, aby vše vypadalo ještě lépe, můžeme si zeleninu ohřát zvlášť ve vodě, tu pak použijeme na dozdobení talíře.
Poznámka: U přípravy rýže není nutné rýži proplachovat vodou. Pokud ji nepropláchnete, rýže se bude více lepit. Pokud rýži propláchnete vodou, dokud z rýže nepoteče čirá voda, zbavíte se tak škrobu a rýže se nebude lepit.
Chuť záleží především na správném výběru. Nebojte se koupit si kvalitní rýži.
Poznámka: Pokud přivedeme rýži k varu moc rychle, rýže nebude měkká. Pokud se toto přihodí, stačí, když kastrůlek dáme zpět na plamen a necháme znovu přivést k varu a odstavíme. Důležité je rýži nikdy nepromíchávat, jinak se nám rýže spálí.
Poznámka: Pokud máte rádi hodně pálivá jídla, můžete si lžičku sypaného curry koření nahradit lžičkou curry pasty. Ta je totiž mnohem intenzivnější a pálivější než curry sypané koření.
Nutriční hodnoty
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
1083,32 | 4997,84 | 46,12 | 194,68 | 12,46 | 30,33 | 3,46 |
Žádné komentáře