OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapečená vepřová panenka s květákovým pyré

  • 55 mins
  • 13 ingredience
100%

Zapečená vepřová panenka

  • cibule 300 g
  • mrkev 300 g
  • citrón 1x
  • bazalka cca 15 lístků
  • oregano cca 5 snítků
  • olivový olej 15 g
  • vepřová panenka 600 g
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

Květákové pyré

  • květák 600 g
  • máslo 35 g
  • česnek 10 stroužků
  • sůl dle chuti

Ukážeme si modernější způsob přípravy vepřové panenky. Je sice maličko náročnější na přípravu, ale určitě stojí za to. Tento lehký pokrm se hodí k letnímu dni díky příjemnému citronovému nádechu a jemnému květákovému pyré.
 
Zapečená vepřová panenka

Příprava:

  • Předehřejeme si troubu na 200°C.
  •  

  • Očistíme a nakrájíme si mrkev na menší hranolky.
  •  

  • Cibuli nakrájíme na půlkolečka.
  •  

  • Citron nožem oloupeme, nakrájíme na malé trojúhelníčky (bez pecek).
  •  

  • Bylinky nasekáme nahrubo.
  •  

  • Vše vložíme do zapékací misky, osolíme, promícháme. Přidáme očištěnou a osolenou vepřovou panenku. Vše přelijeme olivovým olejem.
  • vse
     

  • Dáme zapéct do trouby na 200°C na 30 minut.
  •  

  • Po uplynutí 30min maso vyndáme a necháte odpočinout 10min, až poté maso nakrájíme.

 
 
Květákové pyré

Příprava:

  • Do velkého hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme.
  •  

  • Do vroucí vody vložíme celý květák.
  • vse
     

  • Vaříme cca 20min, dokud se květák úplně nerozpadá.
  •  

  • Květák vyndáme, necháme odkapat.
  •  

  • Mezitím dáme do kastrůlku máslo společně s česnekem a dáme smažit. Smažíme velmi pomalu, aby se nám máslo nepřepálilo, ale pouze zhnědlo. Máslo tím získá česnekovou a oříškovou vůni. Z takto připraveného másla vyndáme česnek na papírový ubrousek.
  • vse
     

  • Květák, máslo a sůl společně rozmixujeme, dokud nevznikne krásně hladké pyré.

 

Nutriční hodnoty: Květákové pyré

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené
mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
168,64 705,57 5,37 14,17 3,03 10,23 6,15

 
Nutriční hodnoty: Zapečená vepřová panenka s květákovým pyré

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené
mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
563,72 2358,63 48,49 29,38 9,92 26,38 6,85

 
Maso servírujeme společně s květákovým pyré, které dozdobíme česnekem. Česnek bude křupavý a doplní tak chuť jemného pyré. Na talíř přidáme mrkev s cibulí, která bude mít nakyslou chuť po citronu. Celý talíř můžeme dozdobit čerstvým oreganem a bazalkou.

zapečená vepřová panenka s květákovým pyré

 

Žádné komentáře

Zanechte odpověď