Foie gras
- vlašských oříšků 70 g
- foie gras 1 kg
- sůl 14 g
- pepř 3 g
Džem
- špagetová dýně 1x
- cukr 600 g
- citrón 1x
- skořice 1x
Brioška + Omáčka (ingredience začínají od portského vína)
- mouka hladká 275 g
- vejce 100 g
- cukr 140 g
- sůl 100 g
- droždí 25 g
- mléko 150 g
- máslo 50 g
- rozinky 100 g
- portské víno červené 1 l
- borůvkový ocet 10 g
- máslo 20 g
- sůl dle chuti
Postup Foie gras
- Očistíme foie gras, osolíme (14g) a opepříme (3g) a necháme 1h odležet.
- Pečeme na 65°C v troubě dokud nemají játra uprostřed 40°C. Teplotu hlídáme pomocí jehly s teploměrem.
- Po zchladnutí nakrájíme na 2cm široké a 10cm dlouhé proužky. Před podáváním tyto proužky osmažíme na pánvi do zlatova, můžeme si na ně nožem udělat mřížku. Smažíme bez přidaného tuku.
Postup na džem
- Špagetovou dýni rozpůlíme a položíme rozkrojenou částí směrem dolů na pečící papír na plech.
- Vložíme do rozehřáté trouby na 160°C a přibližně hodinu dýni pečeme (dokud nepůjde ze shora lehce zmáčknout).
- Po vyndání z trouby z dýně odstraníme semínka. Vidličkou začneme škrábat z dýně proužky, které budou připomínat špagety.
- V kastrůlku si takto připravené dýňové špagety promícháme s cukrem, šťávu z citronu, skořicí a vše zavaříme. Necháme odstát, aby se nám chuť skořice dostala dovnitř.
Postup na briošku
- V kastrůlku si zahřejeme mléko na pokojovou teplotu, přidáme droždí, cukr, promícháme metlou a vlijeme do hnětacího mixéru.
- Do hnětacího mixéru dále vsypeme mouku, vejce, cukr, sůl, změklé máslo, rozinky. Vše necháme hnětat asi 10 minut.
- Do vymazaného plechu nalijeme připravenou směs, přikryjeme a necháme 10 – 15 minut odpočinout dokud nevykyne.
- Do předehřáté trouby 180°C vložíme plech asi na 30 minut (záleží na velikosti plechu). Můžeme zkusit špejlí, zda už je brioška upečená.
- Před podáváním briošku nakrájíme na stejně velké obdélníčky, jako budou kousky foie gras, kousky briošky orestujeme na pánvi s trochou másla.
Příprava omáčky
- V kastrůlku svaříme portské víno, dokud se z něj nestane hustá omáčka. Z celého vína by Vám mělo vzniknout 2-4 dcl svařené omáčky. Ke konci musíte dávat velký pozor, abyste víno nevypařili úplně a nespálilo se.
- Na konci do svařeného vína zašleháme ocet, máslo a dochutíme solí.
Na nakrájenou a na másle orestovanou briošku naklaďte džem ze špagetové dýně. Restované foie gras položte vedle, přelijte omáčkou z portského vína a posypte orestovanými vlašskými oříšky. Můžete dozdobit salátkem nebo nějakou méně výraznou bylinkou.
Žádné komentáře