Mandle v curku
- mandle 1 šálek
- cukr 3-4 šálky
- voda 3 šálky
- odšťavněná červená řepa 1 šálek
Brioška
- mouka 400 g
- sůl 10 g
- moučkový cukr 35 g
- droždí 20 g
- vejce 6x
- žloutek 3x
- máslo 300 g
- drcené pralinky 670 g
- vanilkový lusk 1x
- kůra z citrónu 1x
- kůra z pomeranče 1x
Mandle v cukru
Nejdříve si musíte udělat mandle v cukru. Je to trochu složitější, ale věřím, že to zvládnete.
Možná je seženete v obchodě, ale já je doporučuji udělat doma.
- Na pánev si dáme 1 šálek cukru, 1 šálek vody s trochou odšťavněné štávy z červené řepy. Poměr zhruba 4 šálky vody na 1 šálek řepy.
- Začneme zahřívat, stále mícháme a po vyvaření vody nasypeme mandle. Stále míchame dokud se na mandle nenabalí cukr.
- Mandle vysypeme na plech s pečícím papírem, necháme vychladnout (nebo dáme pro urychlení do ledničky) a tento procesto asi 3x opakujeme, dokud nejsou mandle pěkne obalené.
Brioška
- Do robota s hákem dáme vejce, mouku, cukr rozetřený s vanilkou, kůru z citrusů, sůl a necháme míchat na 2. stupeň rychlosti.
- Po 30 sekundách přidáme rozdrobené droždí a necháme míchat 10 minut, pak pomalu přidáváme změklé máslo nakrájené na kostičky. Stále mícháme asi 15-20 min. dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn (nemělo by se lepit a mělo by byt pružne – kdyžtak mužete přidat mouku, NE MOC).
- Poté výjmeme z robota, dáme do větší misky a necháme přikryté folii přes noc v lednici.
- Vezmeme pralinky a rozdrtíme je bud nožem, překrájíme nebo paličkou rozmlátíme.
- Druhý den těsto výjmeme a rozdělíme ho na 3 části. Vyválíme těsto na pomoučeném válu, na něj dáme 1/3 rozdrcených pralinek a přehneme dvakrát směrem do středu, aby nám vznikl čtverec.
- Znovu vyválíme a přehneme stejným způsobem. Poté znovu výválíme a těsto ohneme směrem do středu a vytvoříme z něj bochánek, který dáme na plech s pečícím papírem. Totéž uděláme s dalšími dvěmi částmi. Poté těsto přikryjeme a necháme kynout 2 hodiny.
- Předehřejeme si troubu na 170 stupnu a pečeme 25minut do zlatova.
a je hotovo! Pozor, pralinky na briošce jsou teplé.
Přeji vám dobrou chuť
Poznámka: Na obrázku můžete vidět dva druhy mandlí. To, aby jste měli na porovnání od kupovaných mandlí a od vlastnoruče udělaných s přírodním barvivem červené řepy
Žádné komentáře