Pralinková brioška
Brioška
- mouka 400 g
- sůl 10 g
- moučkový cukr 35 g
- droždí 20 g
- vejce 6x
- žloutek 3x
- máslo 300 g
- drcené pralinky 670 g
- vanilkový lusk 1x
- kůra z citrónu 1x
- kůra z pomeranče 1x
Mandle v cukru
Nejdříve si musíte udělat mandle v cukru. Je to trochu složitější, ale věřím, že to zvládnete.
Možná je seženete v obchodě, ale já je doporučuji udělat doma.
- Na pánev si dáme 1 šálek cukru, 1 šálek vody s trochou odšťavněné štávy z červené řepy. Poměr zhruba 4 šálky vody na 1 šálek řepy.
- Začneme zahřívat, stále mícháme a po vyvaření vody nasypeme mandle. Stále míchame dokud se na mandle nenabalí cukr.
- Mandle vysypeme na plech s pečícím papírem, necháme vychladnout (nebo dáme pro urychlení do ledničky) a tento procesto asi 3x opakujeme, dokud nejsou mandle pěkne obalené.
Brioška
- Do robota s hákem dáme vejce, mouku, cukr rozetřený s vanilkou, kůru z citrusů, sůl a necháme míchat na 2. stupeň rychlosti.
- Po 30 sekundách přidáme rozdrobené droždí a necháme míchat 10 minut, pak pomalu přidáváme změklé máslo nakrájené na kostičky. Stále mícháme asi 15-20 min. dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn (nemělo by se lepit a mělo by byt pružne – kdyžtak mužete přidat mouku, NE MOC).
- Poté výjmeme z robota, dáme do větší misky a necháme přikryté folii přes noc v lednici.
- Vezmeme pralinky a rozdrtíme je bud nožem, překrájíme nebo paličkou rozmlátíme.
- Druhý den těsto výjmeme a rozdělíme ho na 3 části. Vyválíme těsto na pomoučeném válu, na něj dáme 1/3 rozdrcených pralinek a přehneme dvakrát směrem do středu, aby nám vznikl čtverec.
- Znovu vyválíme a přehneme stejným způsobem. Poté znovu výválíme a těsto ohneme směrem do středu a vytvoříme z něj bochánek, který dáme na plech s pečícím papírem. Totéž uděláme s dalšími dvěmi částmi. Poté těsto přikryjeme a necháme kynout 2 hodiny.
- Předehřejeme si troubu na 170 stupnu a pečeme 25minut do zlatova.
a je hotovo! Pozor, pralinky na briošce jsou teplé.
Přeji vám dobrou chuť
Poznámka: Na obrázku můžete vidět dva druhy mandlí. To, aby jste měli na porovnání od kupovaných mandlí a od vlastnoruče udělaných s přírodním barvivem červené řepy
Foie gras Maison Clovis
Džem
- špagetová dýně 1x
- cukr 600 g
- citrón 1x
- skořice 1x
Brioška + Omáčka (ingredience začínají od portského vína)
- mouka hladká 275 g
- vejce 100 g
- cukr 140 g
- sůl 100 g
- droždí 25 g
- mléko 150 g
- máslo 50 g
- rozinky 100 g
- portské víno červené 1 l
- borůvkový ocet 10 g
- máslo 20 g
- sůl dle chuti
Postup Foie gras
- Očistíme foie gras, osolíme (14g) a opepříme (3g) a necháme 1h odležet.
- Pečeme na 65°C v troubě dokud nemají játra uprostřed 40°C. Teplotu hlídáme pomocí jehly s teploměrem.
- Po zchladnutí nakrájíme na 2cm široké a 10cm dlouhé proužky. Před podáváním tyto proužky osmažíme na pánvi do zlatova, můžeme si na ně nožem udělat mřížku. Smažíme bez přidaného tuku.
Postup na džem
- Špagetovou dýni rozpůlíme a položíme rozkrojenou částí směrem dolů na pečící papír na plech.
- Vložíme do rozehřáté trouby na 160°C a přibližně hodinu dýni pečeme (dokud nepůjde ze shora lehce zmáčknout).
- Po vyndání z trouby z dýně odstraníme semínka. Vidličkou začneme škrábat z dýně proužky, které budou připomínat špagety.
- V kastrůlku si takto připravené dýňové špagety promícháme s cukrem, šťávu z citronu, skořicí a vše zavaříme. Necháme odstát, aby se nám chuť skořice dostala dovnitř.
Postup na briošku
- V kastrůlku si zahřejeme mléko na pokojovou teplotu, přidáme droždí, cukr, promícháme metlou a vlijeme do hnětacího mixéru.
- Do hnětacího mixéru dále vsypeme mouku, vejce, cukr, sůl, změklé máslo, rozinky. Vše necháme hnětat asi 10 minut.
- Do vymazaného plechu nalijeme připravenou směs, přikryjeme a necháme 10 – 15 minut odpočinout dokud nevykyne.
- Do předehřáté trouby 180°C vložíme plech asi na 30 minut (záleží na velikosti plechu). Můžeme zkusit špejlí, zda už je brioška upečená.
- Před podáváním briošku nakrájíme na stejně velké obdélníčky, jako budou kousky foie gras, kousky briošky orestujeme na pánvi s trochou másla.
Příprava omáčky
- V kastrůlku svaříme portské víno, dokud se z něj nestane hustá omáčka. Z celého vína by Vám mělo vzniknout 2-4 dcl svařené omáčky. Ke konci musíte dávat velký pozor, abyste víno nevypařili úplně a nespálilo se.
- Na konci do svařeného vína zašleháme ocet, máslo a dochutíme solí.
Na nakrájenou a na másle orestovanou briošku naklaďte džem ze špagetové dýně. Restované foie gras položte vedle, přelijte omáčkou z portského vína a posypte orestovanými vlašskými oříšky. Můžete dozdobit salátkem nebo nějakou méně výraznou bylinkou.
Langustýny s zeleninou a zeleným rajčetem
- Ze zelených rajčat vykrájíme středy, které naložíme do vinného octa.
- Očistíme langusty tak, že jim utrhneme ocás, ve kterém je maso. Pak už postupujeme jako při loupání krevet.
- Oloupeme velké mrkve, nakrájíme na menší kousky a vaříme v nesolené vodě 15 minut. Po patnácti minutách vyjmeme z vody, necháme odkapat, přidáme 30g másla a rozmixujeme v mixheru uplně do hladka.
- Očistíme mrkev a ředkvičku – vše čistíme namočenou čistou houbičkou na nádobí. Pak opláchneme a ořízneme stonek a konec, jak ředkvičky, tak mrkve a nechame ve vodě.
- Pórek rozkrojíme na půl, pak na čtvrtky, a pak na osminky tak, aby konec porku držel pohromadě. Délka takhle rozkrájeneho porku by mela být 10 cm. Potom ho vložíme do vody.
- Vezmeme kastrůlek a dejte do něj 1,5 L vody, 50g máslo, sůl a dejte vařit. Ve vařící se vodě uvařte mrkev, ředkvičku a porek. Doba vaření je 2 minuty.
- Vezmeme vývar z humra 100 ml a 50 g másla, zahřejeme a pořádně rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Připravíme pánev, na kterou dáme kapku oleje, zahřejeme a langustýny orestujeme z každé strany do zlatova. Na pánev poté dáme zbytek másla (20 g) a oglanšírujeme zeleninu pouze po dobu 2 minut už jen na mírném ohni.
- Takhle máme vše připraveno a můžeme servírovat. Zelenunu, jahodu, langustýny, pyré z mrkve, omáčku a můžeme ozdobit lístky šťovíku.
Poznámka: humří vývar se u nás neprodáva, pokud ho někdo nebude chtít dělat, může použít vlastní kuřecí vývar, trochu ho zredukovat, a pak postupovat stejně.
Poznámka: na fotkách je vidět i jiná zelenina, jako je například fialový květák, kukuřička nebo zelená jahoda. Šefkuchař obměňuje své recepty v závlislosti na právě dostupných a sezonních surovínách, proto i vy můžete improvizovat. Jen se snažete, aby chutě byly podobné. Spíše tvrdší zeleninu, než třeba papriku ☺
Halloween – strašáci
V první řadě si připravíme piškoty ze tří vajec podle předešlého receptu. Piškoty můžete dělat různě velké.
- V kastrůlku si smícháme med, cukr, vodu a dýni bez slupky nakrájenou na malinké kostičky a všechno to zahřejeme na 118°C. Rozmixujeme tyčovým mixérem a opět zahřejeme na 118°C.
- Mezitím si vyšleháme sníh z bílků a moučkového cukru.
- Směs (z medu, vody, cukru a dýně) za stálého šlehání velmi pomalu vléváme do sněhu. Opravdu velmi pomalu! Mícháme až do zchladnutí.
- Příprava čokolády – ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládu za stálého míchání.
- Připravíme si kovovou mřížku a pod ní hrnec, nebo jinou nádobu.Tato kovová mřížka je důležitý nástroj, na které budeme polévat čokoládou strašidla. Přes mřížku přeteče přebytečná čokoláda do hrnce.
- Na kovovou mřížku rozložíme piškoty. Na každý piškot stříkneme zdobicím sáčkem (s kulatým zdobítkem č. 12) tři vrstvy sněhové hmoty ve tvaru indiánka.
- Po nastříkání sněhu vše polijeme bílou čokoládou, pak přendáme na pečící papír. Těmto strašidlům nazdobíme obličeje pomocí tmavé čokolády. Ke zdobení jsem použil obyčejnou špejli s hrotem.
A máme hotovo. Můžeme dát ztuhnout do ledničky a nebo jíst rovnou za tepla.
Trochu sladší, ale chutnají výborně.
Rada: do čokolády v žádném případě nesmí přijít voda.
Rada: po ztuhnutí doporučuji strašáky přendat do uzavřené krabičky, aby čokoláda nenačichla od
jiných potravin.
Nutriční hodnoty: 1 halloweenský strašák
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
104,41 | 436,85 | 1,22 | 18,29 | 16,19 | 2,91 | 1,81 |
Dýňová polévka
- Nakrájíme si cibuli a dáme ji restovat na olivovém oleji do sklovata.
- Přidáme dýni nakrájenou na kostky asi kolem 1,5 cm a zázvor, který oloupeme a nakrájíme asi na 0,5 cm kostičky, trochu orestujeme a zalijeme vodou (nebo kuřecím vývarem).
- Pak přidáme oregáno , tymiánové lístky z 5 snítků a půl kurkumy Poté necháme vařit asi 30 minut, dokud dýně nezměkne a nevyvaří se většina vody, čím víc vody vyvaříme, tím budeme mít polévku hustší.
- Provařenou polévku sundáme z plotny, přidáme smetanu a 1,5 lžíce balsamica glaze a rozmixujem do hladka a dochutíme solí.
- Rada: Pokud si nejsme jistí kolik vody nám má zbýt, můžeme si dýni přecedit a postupně vodu či vývar přilévat, jak polevku mixujem.
- Rada: Polévku si můžeme vyšlehat tyčovým mixérem těsně před podáváním tak, aby se nám udělala pěna na povrchu.
- Dále si dáme na suchou rozpálenou pánev nakrájenou papriku na plátky a nechame ji dělat až nám zčerná povrch a změkne, tak aby se dala sloupnou. Pak ji sloupneme a nakrájíme na malé kostičky nebo, což je uplně nejlepší, vezmeme hříbky a orestujeme je na pánvi spolu s máslem a solí. Nejdříve z jedné strany, nemícháme a nehýbáme s houbami tak, aby se nám z jedné strany udělala pěkná barva, pak promícháme a restujeme dál, dokud nemáme houby krásně zlatave pozor aby se nam máslo nepřepálilo.
- Pak si připravíme oříšky, které orestujeme a sloupneme ze slupky.
- Potom orestujeme semínka dýně spolu se solí.
Krutóny:
- Rozehřejeme si troubu na 200°C.
- Připravíme si plech s pečicím papírem.
- Nakrájíme si plátky toustového chleba na kostičky, vložíme na plech, pokapeme olivovým olejem.
- Přidáme tymián, sůl a pepř a promícháme.
- Krutony na plechu rozprostřeme, vložíme do trouby, pečeme asi 20min dokud nejsou zlatavé.
Každá trouba je jiná, proto je lepší krutony každých 5MINUT zkontrolovat a zároveň s tím trochu promíchat.
Provařenou polévku sundáme z plotny, přidáme smetanu a 1,5 lžíce balsamica glaze a rozmixujem do hladka a dochutíme solí.
Polévku si můžeme vyšlehat tyčovým mixérem tak, aby se nám udělala pěna na povrchu.
Pak nandáme polévku, přidáme kapky dínového oleje, doprostřed dáme houby nebo papriku, ozdobýme bylinkami. Já zdobyl oregánem a štovíkem. Kvítky jsou také ze šťovíku. Vezmem struhadlo a navrch nastrouháme ořišek a nakonec krutóny, aby se nam před podáváním nerozmočily a můžeme podavat. S houbami je to dokonalost sama ☺
dobrou chut ☺
Nutriční hodnoty: Dýňová polévka s paprikou
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
333,76 | 1396,51 | 5,38 | 29,61 | 14,19 | 22,36 | 11,78 |
Nutriční hodnoty: Dýňová polévka s hříbky
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
353,29 | 1478,21 | 8,31 | 28,91 | 11,26 | 24,07 | 12,77 |
Piškoty
Můžete ještě přidat lžičku kakaa, borůvkového nebo jahodového prášku.
Poznámka: Ingredience jsou počítány na přípravu 100 piškotů.
Díky tomu, že se piškoty přesunuly s výrobu do Polska, jsem se rozhodl, že vám ukažu, jak si doma udělat vlastní a třeba i s mírnými obměnami ☺
- Rozehřejeme si troubu na 180°C.
- Vyklepneme 6 vajíček, přidáme k nim 150g cukr moučka nebo 150 g medu a šleháme 8-15 minut. Záleží, jak máte silný šlehač (použijte větší nádobu – vajíčka s cukrem hodně nabudou). Do výšlehaného sněhu můžeme přidat suchý prášek z borůvek, jahod nebo kakaa dle chuti – pouze 2 malé lžičky.
- Po vyšlehání vmícháme už ručně nebo stěrkou hladkou mouku. Mouku přidáváme pomalu po 3 dávkách (mouka musí být pořádně smíchaná s vejci, ale nemícháme moc agresivně. Mouku vmícháváme tak, že si nádobu nakloníme a od spoda krouživými pohyby vmícháváme, aby se v těstě stále tvořil vzduch.
- Poté si připravíme plechy s pečícím papírem (já použil speciální pláty na pečení, nahrazují pečící papír, méně se lepí a nevyhazují se potom, ale jeden stoji kolem 1 000 Kč. Poté si připravíme cukrářský sáček a zdobičku hladkou kulatou číslo 9.
- Na pečící papír pak děláme malé ďupky pomocí tvořítka – asi tak 1 cm veliké. Následně můžeme dát péct. Pečeme asi 10 minut na 180 stupňů. Poté piškoty vyndáme a troubu dáme už jen na 90 stupňů a piškoty dosušíme, dokud nejsou křupavé. A máme hotovo. Přeju dobrou chuť ☺
Nutriční hodnoty: Piškoty
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
131,93 | 556,01 | 2,33 | 29,62 | 15,33 | 0,38 | 0,06 |
Zapečená vepřová panenka s květákovým pyré
Květákové pyré
- květák 600 g
- máslo 35 g
- česnek 10 stroužků
- sůl dle chuti
Ukážeme si modernější způsob přípravy vepřové panenky. Je sice maličko náročnější na přípravu, ale určitě stojí za to. Tento lehký pokrm se hodí k letnímu dni díky příjemnému citronovému nádechu a jemnému květákovému pyré.
Zapečená vepřová panenka
Příprava:
- Předehřejeme si troubu na 200°C.
- Očistíme a nakrájíme si mrkev na menší hranolky.
- Cibuli nakrájíme na půlkolečka.
- Citron nožem oloupeme, nakrájíme na malé trojúhelníčky (bez pecek).
- Bylinky nasekáme nahrubo.
- Vše vložíme do zapékací misky, osolíme, promícháme. Přidáme očištěnou a osolenou vepřovou panenku. Vše přelijeme olivovým olejem.
- Dáme zapéct do trouby na 200°C na 30 minut.
- Po uplynutí 30min maso vyndáme a necháte odpočinout 10min, až poté maso nakrájíme.
Květákové pyré
Příprava:
- Do velkého hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme.
- Do vroucí vody vložíme celý květák.
- Vaříme cca 20min, dokud se květák úplně nerozpadá.
- Květák vyndáme, necháme odkapat.
- Mezitím dáme do kastrůlku máslo společně s česnekem a dáme smažit. Smažíme velmi pomalu, aby se nám máslo nepřepálilo, ale pouze zhnědlo. Máslo tím získá česnekovou a oříškovou vůni. Z takto připraveného másla vyndáme česnek na papírový ubrousek.
- Květák, máslo a sůl společně rozmixujeme, dokud nevznikne krásně hladké pyré.
Nutriční hodnoty: Květákové pyré
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
168,64 | 705,57 | 5,37 | 14,17 | 3,03 | 10,23 | 6,15 |
Nutriční hodnoty: Zapečená vepřová panenka s květákovým pyré
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
563,72 | 2358,63 | 48,49 | 29,38 | 9,92 | 26,38 | 6,85 |
Maso servírujeme společně s květákovým pyré, které dozdobíme česnekem. Česnek bude křupavý a doplní tak chuť jemného pyré. Na talíř přidáme mrkev s cibulí, která bude mít nakyslou chuť po citronu. Celý talíř můžeme dozdobit čerstvým oreganem a bazalkou.
Pórková polévka
Zastřená vejce
- voda 2 l
- vejce 1x
- ocet 25 g
Krutony
- tymián 4 snítky
- toastový chléb 4 plátky
- olivový olej 8 g
- Sůl a pepř
Pórková polévka
- Nakrájíme si cibuli na kostičky, pórek na kolečka, brambory na kostky.
- Rozehřejeme si hrnec, přidáme olivový olej a pak cibulku, orestujeme.
- Vložíme pórek, česnek, brambory a zalijeme vývarem.
- Provaříme, dokud se pórek nerozpadá v prstech.
- Rozmixujeme a přidáme smetanu a dochutíme solí a pepřem.
Zastřené vejce
- Začneme vařit vodu, do vody přidáme ocet.
- Zvlášť do misek si vyklepneme vejce.
- Ve vařící se vodě uděláme vír (lžící), do kterého vložíme vejce. Voda se nám vajíčkem zchladí, proto necháváme hořák pořád na plný výkon. Jakmile voda začne znovu silně bublat, tak hořák ztlumíme a vajíčko vaříme 3 minuty. Tak nám zůstane žloutek stále tekutý.
- Vejce vyjmeme z vody a vložíme do studené vody, aby se nám dále nevařilo.
Krutony
- Rozehřejeme si troubu na 200°C.
- Připravíme si plech s pečicím papírem.
- Nakrájíme si plátky toustového chleba na kostičky, vložíme na plech, pokapeme olivovým olejem.
- Přidáme tymián, sůl a pepř a promícháme.
- Krutony na plechu rozprostřeme, vložíme do trouby, pečeme asi 20min dokud nejsou zlatavé.
Každá trouba je jiná, proto je lepší krutony každých 5 minut zkontrolovat a zároveň s tím trochu promíchat.
Tímto máme vše připravené a můžeme podávat. Nejprve nalejeme do talíře polévku, pak vejce a nakonec krutony.
Polévku můžeme ozdobit rostlinami sedmikrásek ze zahrádky, nebo vajíčko naříznout ostrým nožem a trochu otevřít. Vše zaleží na vaší kreativitě.
Dobrou chuť.
Nutriční hodnoty – Pórková polévka
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
107,98 | 786,31 | 9,07 | 18,52 | 4,70 | 8,82 | 1,97 |
Curry s tygřími krevetami
Tygří krevety
- Olej 15g
- Máslo 10g
- Limetka šťáva 10g
- Dýně 150g
- Mrkev 150g
- Brokolice 150g
- Rýže 1 hrnek - 250g
- Koriandr (pepřový koriandr) 15 lístků
Pokud jste příznivci sladko-pálivé chuti, tento recept Vás určitě potěší.
- Příprava rýže:
- Do kastrůlku vsypeme 1 hrneček rýže, 1,5 hrnečku vody, přidáme sůl.
- Kastrůlek přiklopíme pokličkou a dám pozvolna vařit. Jakmile voda začne vřít, vypneme plamen a necháme rýži 20 minut dojít.
- Příprava curry omáčky:
- Na plotnu si dáme hrnec, do kterého přidáme lžičku oleje. Přidáme curry pastu a restujeme ji asi 30s. Zalijeme kokosovým mlékem, šťávou z limetky, kuřecím bujonem a přidáme lžičku curry koření. Celou směs necháme provařit.
- Provařenou směs sundáme z ohně a přidáme kondenzované mléko, rybí omáčku, zamícháme a dochutíme solí.
- Příprava krevet:
- Krevety oloupeme, očistíme.
- Na rozpálenou pánev přidáme olej a česnek nakrájený na plátky. Počkáme, dokud se česnek nezačne restovat, přidáme osolené krevety a kostičku másla. Pomalu restujeme z jedné strany a asi za 1,5 min krevety otáčíme (záleží i na velikosti krevet). Přidáme asi 5 lístků najemno nakrájeného koriandru a šťávu z půlky limetky a restujeme další 1,5 min.
- Příprava zeleniny:
- Všechnu zeleninu oloupeme a nakrájíme.
- Poté si připravíme zeleninu. Dáme vařit osolenou vodu a připravíme si nádobu se studenou vodou na zchlazení.
- Do vařící vody vložíme nakrájenou dýni, vaříme ji 3 minuty.
- Mrkev vaříme také 3 minuty.
- Brokolici pouze 2 minuty.
- Každou zeleninu po spaření zchladíme ve studené vodě, aby jí zůstala barva a struktura.
- Příprava na podávání
- V kastrůlku si zahřejeme spolu s mrkví a dýní i curry omáčku. Když se nám omáčka začíná vařit, vložíme do ní krevety a brokolici.
- Vše zahřejeme, stačí cca 30s a můžeme podávat.
- Do jedné půlky mističky nandáme rýži, do druhé půlky nalijeme curry omáčku s krevetami a zeleninou. Můžeme posypat nasekaným pepřovým koriandrem a sezamovým semínkem.
- Pokud budeme chtít, aby vše vypadalo ještě lépe, můžeme si zeleninu ohřát zvlášť ve vodě, tu pak použijeme na dozdobení talíře.
Poznámka: U přípravy rýže není nutné rýži proplachovat vodou. Pokud ji nepropláchnete, rýže se bude více lepit. Pokud rýži propláchnete vodou, dokud z rýže nepoteče čirá voda, zbavíte se tak škrobu a rýže se nebude lepit.
Chuť záleží především na správném výběru. Nebojte se koupit si kvalitní rýži.
Poznámka: Pokud přivedeme rýži k varu moc rychle, rýže nebude měkká. Pokud se toto přihodí, stačí, když kastrůlek dáme zpět na plamen a necháme znovu přivést k varu a odstavíme. Důležité je rýži nikdy nepromíchávat, jinak se nám rýže spálí.
Poznámka: Pokud máte rádi hodně pálivá jídla, můžete si lžičku sypaného curry koření nahradit lžičkou curry pasty. Ta je totiž mnohem intenzivnější a pálivější než curry sypané koření.
Nutriční hodnoty
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
1083,32 | 4997,84 | 46,12 | 194,68 | 12,46 | 30,33 | 3,46 |
Letní krevetový salát s rýžovými nudlemi
Dresing
- šalotka 1x (cca 40g)
- česnek 2 stroužky
- chilli paprička 1x (cca 15g)
- šťáva z limetky z 1 (cca 30g)
- sójová omáčka 1 lžička
- rybí omáčka (fish sauce) 2x polévková lžíce
- palmový cukr 2,5x polévková lžíce
- sezam bílý nebo černý 1x polévková lžíce
- sezamový olej 2x polévková lžíce
- sůl
Dresing
- Nakrájíme šalotku na malé kostičky.
- Utřeme česnek se solí.
- Rozkrojíme chilli papričku na půl a vyndáme semínka, nakrájíme na malé kostičky.
- Vymačkáme šťávu z limetek.
- Všechny ingredience smícháme dohromady: šalotku, česnek, chilli, limetkovou šťávu, sójovou omáčku, rybí omáčku, palmový cukr, sezamový olej, sezam. Důkladně promícháme.
POZNÁMKA: Je lepší použít na přípravu chilli papriček gumové rukavice, tak předejdete nehodám.
Nudle
- Dáme si vařit vodu, kterou osolíme.
- Vařící vodu sundáme z plotny a vložíme do ní nudle.
- Přikryjeme pokličkou nebo potravinářskou folií a necháme 5min. Potom nudle scedíme a prokápneme sezamovým olejem, aby se nám neslepily.
Salát
- Do vařící vody vložíme cukrové lusky.
- Po 30s vyndáme a rychle vkládáme do studené vody. Proto, aby zůstaly křupavé a zelené.
- Zchlazené lusky vyndáme a nakrájíme je na cca 3 kusy.
- Papriku nakrájíme na proužky.
- Z cukety odkrojíme zelenou část bez semínek a nakrájíme ji také na proužky (5cm).
- Jarní cibulku a zelenou část nakrájíme na tenká kolečka, bílou část nakrájíme na nudličky.
- Mango oloupeme, odkrojíme od pecky a nakrájíme ji na tenké nudličky.
- V míse vše smícháme dohromady. Přidáme nudle, koreandr nakrájený na proužky. Celý salát dochutíme solí a můžeme i pepřem.
Poznámka: Tenké nudličky jarní cibulky můžeme vložit do studené vody, které se nám v ní zkroutí. Můžeme je poté použít na finální ozdobu servírovaného jídla.
Krevety
- Krevety oloupeme, očistíme.
- Na rozpálenou pánev přidáme sezamový olej, česnek nakrájený na plátky, počkáme, dokud se česnek nezačne restovat, přidáme osolené krevety a kostičku másla. Pomalu restujeme z jedné strany a asi za 1,5 min krevety otáčíme (záleží i na velikosti krevet). Přidáme asi 4 lístky najemno nakrájeného koreandru a šťávu z limetky a restujeme další 1,5 min.
A můžeme nandávat. Doprostřed talíře nandáme salát s nudlemi. Nandáme krevetky a můžeme dozdobit mangem či jarní cibulkou, posypeme bílým nebo černým sezamem.
Poznámka: Pokud si salát nesníte hned doma, ale budete brát s sebou, je dobré nechat nudle vychladnout, poté smíchat se zeleninou a dresink si nechat do sáčku zvlášť.
Nutriční hodnoty – Salát bez dresingu
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
337,22 | 1873,78 | 26,97 | 51,38 | 11,74 | 14,73 | 3,78 |
Nutriční hodnoty – Salát s dresingem
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
501,52 | 2561,13 | 30,26 | 71,51 | 26,33 | 22,54 | 3,60 |