Archív

Tzatziki

 

Ingredience

Ingredience

 

    1. Omyjeme okurky a nastrouháme je na struhadle. Dále budeme potřebovat čistou utěrku, která není vymáchaná v aviváži. Do rozprostřené utěrky položíme nastrouhané okurky.

 

    1. Utěrku s okurkami zamotáme. S takto připravenou utěrkou budeme zacházet, jako když ždímáme hadr. Vymačkáváme vodu z okurek do připravené mísy. Čím více vyždímáme okurky, tím lépe (šťávu z okurek můžeme použít k přípravě okurkové limonády).

 

 

  1. Vyždímané okurky přendáme do nádoby, přidáme, jogurt a vše dochutíme česnekem, solí a pepřem.
    Doporučuji podávat tzatziki doporučuji k masům, rýži, kuskusu.

 

Doporučuji podávat tzatziki doporučuji k masům, rýži, kuskusu.

 

Nutriční hodnoty – Tzatziki

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
67,36 281,87 6,16 6,37 5,21 1,81 1,27

 

Okurková limonáda s levandulí

 

Ingredience

Ingredience


 

  1. Omyjeme okurky a nastrouháme je na struhadle. Dále budeme potřebovat čistou utěrku, která není vymáchaná v aviváži. Do rozprostřené utěrky položíme nastrouhané okurky.
  2.  

  3. Utěrku s okurkami zamotáme. S takto připravenou utěrkou budeme zacházet, jako když ždímáme hadr. Všechnu okurkovou šťávu vymačkáme do nádoby (zbylé okurky můžeme použít na přípravu tzatziků).
  4.  

     

  5. Kiwi oloupeme a nakrájíme na malé kostičk\.
  6.  

    nakrájené kiwi

     

  7. Vyjmeme okvětní lístky levandule.
  8.  

  9. Nakrájíme mátu najemno.
  10.  

  11. Připravíme si džbán, do kterého vymačkáme celý citron, pak přidáme šťávu z okurek, nakrájené kiwi, mátu, kvítky levandule, led a zalijeme perlivou vodou.
  12.  

  13. Vše ochutíme cukrem či medem dle chuti a dobře promícháme.
  14.  

    POZNÁMKA: Na místo medu doporučuji spíše cukr. Cukr neovlivní výslednou chuť limonády podobně jako med.

     

  15. Do nádoby si také můžeme přidat okurku, kterou už nastrouháme škrabkou na tenké plátky. A také přidáme kolečka citronu.
  16.  

    přidání plátků okurky

 

POZNÁMKA: Zkuste kvítky levandule z nápoje poválet v puse, či rozkousnout a zapít. Určitě Vás příjemně potěší trochu netradiční levandulová chuť.

 

okurková limča

 

Nutriční hodnoty – Okurková limonáda s levandulí

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
55,91 233,94 0,97 11,71 9,84 0,31 0,03

 

Meruňkový dort

Meruňkový dort - suroviny

Meruňkový dort – suroviny

 

RADA: U vanilkového lusku jsem se v ČR dozvěděl, Že je to sezónní zboží ☹ (nechápu!!), ale nakonec jsem ho přeci jen našel v Globusu).

 

  1. Ze 100g cukru si uděláme karamel. Do něj vlijeme 0,4L smetany. Karamel děláme ve větším hrnci, aby nám smetana nevyběhla.
  2.  
    Meruňkový dort - příprva

  3. Smetanu přivedeme znovu k varu a necháme všechen karamel ve smetaně rozpustit.
  4.  

  5. Hotovou karamelovou šlehačku dáme do ledničky vychladit. (karamelovou šlehačku je dobré si připravit den předem, aby nám pořádně vychladla. Všechny mléčné výrobky dobře zabalte, aby nenačichly od jiných potravin.)
  6.  

  7. Poté si připravíme korpus a rozehřejeme si troubu na 200°C
  8.  

  9. Vyklepneme 6 vajíček, přidáme k nim 150g cukr moučka a šleháme 8-15 minut. Záleží, jak máte silný šlehač (použijte větší nádobu – vajíčka s cukrem hodně nabudou).
  10.  

  11. Po vyšlehání vmícháme už ručně nebo stěrkou hladkou mouku. Mouku přidáváme pomalu po 3 dávkách (mouka musí být pořádně smíchaná s vejci, ale nemícháme moc agresivně. Mouku vmícháváme tak, že si nádobu nakloníme a od spoda krouživými pohyby vmícháváme, aby se v těstě stále tvořil vzduch.
  12.  
    vse
     

  13. Poté si připravíme 2 plechy s pečícím papírem. Na pečící papír nalijeme těsto, rozetřeme asi tak na 1cm vysokou vrstvu a dáme péct. Pečeme přibližně 10 min, dokud piškot není navrchu zlatavý.
  14.  

  15. Vyndáme z trouby, otočíme těsto pečícím papírem nahoru. Navrchu trochu navlhčíme a pomalu sundáme pečící papír.
  16.  

  17. Vezmeme formu, do které budeme dort skládat. Obtiskneme jí do piškotu a ořízneme tvar.
  18.  

  19. Piškot dáme do lednice vychladnout.
  20.  

  21. Při pečení korpusu si můžeme vyšlehat karamelovou šlehačku. do vyšlehané šlehačky vmícháme 250g tvarohu. A dáme znovu do ledničky, aby nám ještě více ztuhla.
  22.  

  23. Do zbylé smetany přidáme vanilkový lusk, skořici, a cukr. Vše dle chuti a vyšleháme. Do vyšlehané šlehačky vmícháme 250g tvarohu. A dáme znovu do ledničky, aby nám ještě více ztuhla.
  24.  
    Rada: vanilku si připravíme tak, že přes ní nejdřív přejedeme nožem, pak ji rozřízneme podél vejpůl a z vnitřku nožem vyškrábneme.
     
    vanilk.lusk
     


     
    Rada: aby se nám vanilka dobře promíchala se šlehačkou, je dobré ji vetřít do moučkového cukru. To uděláme tak, že smícháme vanilku s cukrem a pak nožem třeme tak dlouho dokud nám nezmizí z cukru vetší kousky vanilky.
     
    Vanilka
     

     
    Rada: Zbylý lusk si mužeme přidat do nádoby s cukrem. Ten nám ho hezky provoní.
     

  25. Meruňky si omyjeme, vypeckujeme a dáme odkapat na čistou utěrku.
  26.  

    Meruňkový dort - příprava 2

    Meruňkový dort – příprava


     

  27. Teď máme vše připraveno a můžeme začít skládat nejprve piškot, potom karamelovou šlehačku, na kterou pokládáme připravené meruňky. Meruňky trochu rozmáčkneme tak, aby tvořily spíše plát než mističku. Meruňky potřeme šlehačkou se skořicí a vanilkou a přikryjeme korpusem. Navrch korpusu natřeme karamelovou šlehačku a ozdobíme meruňkami a šlehačkou se skořicí. Můžeme také zdobit lístky nebo květy máty, čokoládou či červeným šťovíkem nebo plátky sušených meruňek, viz můj recept zde.
  28.  
    Meruňkový dort - vyskládání na piškot

  29. Dort dáme do lednice do druhého dne uležet a ztuhnout

 

Rada: Ze zbylého korpusu si můžeme do misek seskládat zbylou šlehačku či přidat marmeládu, čokoládu, nutelu, dle Vaších chutí. Nebo si nechat vyhrát vaše malé ratolesti ☺ a zkonzumovat, aby jme neměly chuť na dort před uležením ☺

 

Nutriční hodnoty – Meruňkový dort

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
439,03 2004,20 11,01 41,32 31,20 30,04 16,56

Sušené meruňky s vanilkou a skořicí

Sušené meruňky - suroviny

Sušené meruňky – suroviny

 

Máte hodně meruněk a nevíte, co s nimi? Připravte si sebou na cestu zdravé meruňkove tyčinky.

 

  1. Připravíme si nádobu se studenou vodou.
  2.  

  3. Připravíme si hrnec s vodu. Přivedeme vodu k varu a dame do něj merunky na 1 minutu vařit.
  4.  

  5. Meruňky vyndáme z vody a vložíme je do studené vody, aby se dál nevařily.
  6.  

  7. Meruňky oloupeme a vypeckujeme.
  8.  

  9. Jablka oloupeme a vyjadřincujeme.
  10.  

  11. Takhle připravené ovoce vložíme do kastrolu se skořicí a vanilkou a přidáme trochu vody a špetku soli. Zakryjeme pokličkou a dáme na plamen pomalu dusit. Při dušení občas odklopíme a zamícháme, aby se nam směs nepřichytila. Dusíme dokut jablka úplně nezměknou tak,že se rozpadají. Potom odklopíme a jěště chvilku vaříme tak, aby směs zhoustla.
  12.  

  13. Po uvaření směsi si vezmeme mixer a vše porádně rozmixujeme.
  14.  

    Rozmixované meruňky

    Rozmixované meruňky


     

  15. Připravíme si plech, otočíme ho vzhůru nohama a vrch potřeme trochou vody.
  16.  

  17. Vezmeme si pečící papír a dáme ho na obrácený plech. Snažíme se, aby tam nebyly žádné vypoukliny.
  18.  

  19. Na papír vylijeme rozmixovanou směs a rozetřeme.
  20.  

    Rozetřená směs

    Rozetřená směs


     

  21. Plech vložíme do trouby na 40°C po dobu 3 hodin. Směs by měla být usušena na pečícím papíře. Pokud máme okraje zaschlé, necháme usušenou směs do druhého dne odstát. Znovu nám zvlhne a mi ji pak lechce sundáme z pečíčího papíru.
  22.  

  23. Usušený plát zabalíme do ruliček a nakrájíme. Velikost je na vás. (Na začátek usušené směsi můžeme přidat oříšky a vše zarulujeme.)
  24.  

 

Ruličky

Ruličky


 
Nutriční hodnoty – Sušené meruňky

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
46,17 193,20 0,26 10,43 2,81 0,18 0,00

 

Zapečené cuketky plněné ricottou a žampiony s kuskusem

POZNÁMKA: recept je připravený na 6 porcí. Což znamená 12 ks malých cuketek, nebo 3 ks velkých cuket

  1. Do vody, která se vaří, vložíme velkou cuketu na 5 minut, pokud máte malou, stačí 3 minuty. Poté cuketu vyndáme a dáme do studené vody.
  2.  

  3. Zelené fazolky (můžeme použít i čerstvý hrášek hrášek) vložíme do hrnce s vodou a necháme vařit 30s (můžete použít i vodu z cuketek), pak vyndáme a dáme do studené vody, aby se nám dále nevařily.
  4.  

  5. Příprava kuskusu:
    • Kuskus připravíme tak, že do nádoby dáme kuskus a přidáme trochu olivového oleje, soli a promícháme. Potom zalijeme vařící vodou (můžete použít i vodu z cuketek) asi tak 1cm nad kuskus a přetáhneme potravinářskou folii, aby nám neutíkalo teplo.
    • Po 5 minutách odkryjeme, zamícháme a znova přikryjeme. Tím ho máme připravený k podávání.
  6.  

  7. Dáme si rozehřát troubu na 200°C.
  8.  

  9. Cuketu rozkrojíme na půlku a vydlabeme buď lžící, nebo můžeme použít vykrajovátko na meloun. Nakrájíme žampiony na malé kostičky a rozsekáme oregano najemno. Nějaké žampiony si necháme na ozdobení.
  10. Vykrájené cuketky

    Vykrájené cuketky

     

    POZNÁMKA: Pokud sháníte vykrajovátko, tak dobré má třeba Tescoma, kde se pohybuje v přiměřené kvalitě i ceně. Objednat si ho můžete zde.

     

    POZNÁMKA: Nejlepší varianta je pořídit si květináček živé rostlinky oregana, nebo si ho pořídit na zahrádku. Bude Vám růst celé léto a nepotřebuje tolik údržby.

     

  11. Náplň do cuket si připravíme tak, že smícháme ricottu, nakrájené žampiony, lanýžový olej, nastrouhaný parmazán (50g), žloutek, rozlisovaný česnek, oregano, sůl a pepř.
  12.  

  13. Náplň vkládáme na cuketky. Posypeme zbylým parmazánem a oregánem.
  14. Naskládané plněné cuketky

    Naskládané plněné cuketky

     

    POZNÁMKA: Pokud budete používat lanýžový olej, zkuste ho před nákupem nejdříve ochutnat. Má velmi specifickou a výraznou chuť. Ovšem komu zachutná, je to láska na celý život. Podobně jako olivy. Koupit ho můžete zde.

     

  15. Připravíme si zapékací mísu, do které vložíme pečicí papír. Vyskládáme cuketky a můžeme vložit do rozehřáté trouby na 200°C. Necháme péct asi 30 – 40 min, dokud nebude parmazán dozlatova.
  16. Zapečené cuketky

    Zapečené cuketky

     

  17. Cuketky můžeme dozdobit velmi na tenko nakrájenými čerstvými žampiony, čerstvými lístky oregana. Celý pokrm zakápneme lanýžovým olejem.
  18.  

  19. Můžeme nandávat, nejprve kuskus, poté fazolky s kukuřicí a navrch cuketky. Cuketky můžeme dozdobit velmi na tenko nakrájenými čerstvými žampiony, čerstvými lístky oregana. Na talíř si přidáme tvaroh. Celý pokrm zakápneme lanýžovým olejem.

 

Přeji vám dobrou chuť

Přeji vám dobrou chuť

 

Nutriční hodnoty – Zapečená cuketa plněná ricottou a žampióny

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
403,22 1687,09 24,07 39,77 2,04 16,19 1,19

 

Zapečená cuketa plněná ricottou a žampióny

POZNÁMKA: recept je připravený na 6 porcí. Což znamená 12 ks malých cuketek, nebo 3 ks velkých cuket)

 

Suroviny na zapečené cuketky

Suroviny na zapečené cuketky

  1. Do vody, která se vaří, vložíme velkou cuketu na 5 minut, pokud máte malou, stačí 3 minuty. Poté cuketu vyndáme a dáme do studené vody.
  2.  

  3. Dáme si rozehřát troubu na 200°C.
  4.  

  5. Cuketu rozkrojíme na půlku a vydlabeme buď lžící, nebo můžeme použít vykrajovátko na meloun. Nakrájíme žampiony na malé kostičky a rozsekáme oregano najemno. Nějaké žampiony si necháme na ozdobení.
  6. Vykrájené cuketky

    Vykrájené cuketky

     

    POZNÁMKA: Pokud sháníte vykrajovátko, tak dobré má třeba Tescoma, kde se pohybuje v přiměřené kvalitě i ceně. Objednat si ho můžete zde.

     

    POZNÁMKA: Nejlepší varianta je pořídit si květináček živé rostlinky oregana, nebo si ho pořídit na zahrádku. Bude Vám růst celé léto a nepotřebuje tolik údržby.

     

  7. Náplň do cuket si připravíme tak, že smícháme ricottu, nakrájené žampiony, lanýžový olej, nastrouhaný parmazán (50g), žloutek, rozlisovaný česnek, oregano, sůl a pepř.
  8.  

  9. Náplň vkládáme na cuketky. Posypeme zbylým parmazánem a oregánem.
  10. Naskládané plněné cuketky

    Naskládané plněné cuketky

     

    POZNÁMKA: Pokud budete používat lanýžový olej, zkuste ho před nákupem nejdříve ochutnat. Má velmi specifickou a výraznou chuť. Ovšem komu zachutná, je to láska na celý život. Podobně jako olivy. Koupit ho můžete zde.

     

  11. Připravíme si zapékací mísu, do které vložíme pečicí papír. Vyskládáme cuketky a můžeme vložit do rozehřáté trouby na 200°C. Necháme péct asi 30 – 40 min, dokud nebude parmazán dozlatova.
  12. Zapečené cuketky

    Zapečené cuketky


     

  13. Cuketky můžeme dozdobit velmi na tenko nakrájenými čerstvými žampiony, čerstvými lístky oregana. Celý pokrm zakápneme lanýžovým olejem.

Můžete podávat

Můžete podávat


 

Přeji dobrou chuť a příjemný zbytek dne ☺

 

Nutriční hodnoty – Zapečená cuketa plněná ricottou a žampióny

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
169,02 707,19 10,75 3,09 3,95 9,07 1,02

 

Zeleninové fetuccine s krůtím masem

U tohoto pokrmu jsou velmi důležité čerstvé nebo chlazené těstoviny.

Protože nám dozrává na zahradách cibulka, lilek a cukety, tak bych vám chtěl představit zeleninové těstoviny.

  1. Začneme tím, že si oloupeme lilek. Rozkrojíme na čtvrtky a vykrojíme jadýrka. Vykrájené části nakrájíme na malé kostičky které pak nasolíme, aby se z něj odstranila voda a hořká chuť.
  2. Lilek

  3. Poté si připravíme cuketu. Bez oloupaní a nasoleni ji připravíme stejně jako lilek. U cukety je nejchutnější zelená část.
  4. Cibulové výhonky rozkrájíme na tenká kolečka (nebo výhonky z jarní cibulky) a namočíme je do vody, aby se nám omyly. Poté nakrájíme na kostičky.
  5. Hlívu ústřičnou natrháme na proužky.
  6. Hlíva ústřičná

  7. Cherry rajčátka nakrájíme na čtvrtky.
  8. Česnek rozmáčkneme a rozkrájíme na malé kousky.
  9. česnek

  10. Lístky bazalky nakrájíme na proužky.
  11. Dáme do velkého hrnce vařit vodu, osolíme ji a kápneme do ni trochu olivového olej. Na vaření těstovin potřebujeme hodně vody, aby se nám neslepily a voda se stále vařila, i když do ní vložíme těstoviny. Olej se přidává, aby nám nevyběhla voda, když do ní těstoviny vložíme.
  12. Mezi tím si rozpálíme pánev a dáme na ni jednu lžíci olivového oleje. Poté vložíme nakrájenou cibuli, trochu orestujeme a přidáme cuketu a lilek a česnek.
  13. Poté přidáme rajčata a trochu osolíme. To pomůže rajčatům povolit a pustit šťávu. Nakonec přidáme houby, dochutíme solí a pepřem. Nepřesolujme! Při dokončení se přidá ještě parmazán, který je také slaný. Přidáme trochu vody a necháme vařit.
  14. Na velmi rozpálené pánvi si orestujeme si krůtí maso, které nasolíme a opepříme.
  15. Uvařené těstoviny rovnou z vody vkládáme do směsi, která se nám vaří. Promícháme, poté odstavíme z plotýnky a vložíme připravený kuřecí maso, výhonky cibulky, bazalku a parmazán. (trochu parmazánu a cibulky si necháme na posypání hotového jídla) Stále mícháme a nakonec přídáme máslo, zamícháme, dochutíme a můžeme podávat.
  16. zeleninové fetuccine s krůtím masem

    Pozor, nevkládáme znovu na plotýnku, jinak se nám sýr přichytí!

    Nandáváme první těstoviny, poté jarní cibulku, posypeme parmazánem a ozdobíme bazalkou. Při dobře připravených těstovinách by nám na dně talíře mělo zbýt trochu omáčky, tak asi na vytřením jedním kouskem chleba. Můžeme pokrm také ozdobit květy Sedmikrásky.

    sedmikráska

    Sedmikráska pomáhá při onemocnění dýchacích cest, a to všestranně. Dezinfikuje, usnadňuje odkašlávání a celkově zklidňuje sliznice. Posiluje i po zápalu plic. Dovede mírnit podráždění a křeče i při astmatu. Zevně se používá při vyrážkách a zánětech. Pomáhá i při akné, a dokonce i při bércových vředech. Její účinky jsou mírné a bezpečné.

    Nutriční hodnoty – Zeleninové fetuccine s krůtím masem

    Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené mastné kyseliny
    (kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
    861,78 3609,20 42,63 88,16 8,42 30,18 7,31

Zeleninové fetuccine

U tohoto pokrmu jsou velmi důležité čerstvé nebo chlazené těstoviny.

Protože nám dozrává na zahradách cibulka, lilek a cukety, tak bych vám chtěl představit zeleninové těstoviny.

  1. Začneme tím, že si oloupeme lilek. Rozkrojíme na čtvrtky a vykrojíme jadýrka. Vykrájené části nakrájíme na malé kostičky které pak nasolíme, aby se z něj odstranila voda a hořká chuť.
  2. Lilek

  3. Poté si připravíme cuketu. Bez oloupaní a nasoleni ji připravíme stejně jako lilek. U cukety je nejchutnější zelená část.
  4. Cibulové výhonky rozkrájíme na tenká kolečka (nebo výhonky z jarní cibulky) a namočíme je do vody, aby se nám omyly. Poté nakrájíme na kostičky.
  5. Hlívu ústřičnou natrháme na proužky.
  6. Hlíva ústřičná

  7. Cherry rajčátka nakrájíme na čtvrtky.
  8. Česnek rozmáčkneme a rozkrájíme na malé kousky.
  9. česnek

  10. Lístky bazalky nakrájíme na proužky.
  11. Dáme do velkého hrnce vařit vodu, osolíme ji a kápneme do ni trochu olivového olej. Na vaření těstovin potřebujeme hodně vody, aby se nám neslepily a voda se stále vařila, i když do ní vložíme těstoviny. Olej se přidává, aby nám nevyběhla voda, když do ní těstoviny vložíme.
  12. Mezi tím si rozpálíme pánev a dáme na ni jednu lžíci olivového oleje. Poté vložíme nakrájenou cibuli, trochu orestujeme a přidáme cuketu a lilek a česnek.
  13. Poté přidáme rajčata a trochu osolíme. To pomůže rajčatům povolit a pustit šťávu. Nakonec přidáme houby, dochutíme solí a pepřem. Nepřesolujme! Při dokončení se přidá ještě parmazán, který je také slaný. Přidáme trochu vody a necháme vařit.
  14. Uvařené těstoviny rovnou z vody vkládáme do směsi, která se nám vaří. Promícháme, poté odstavíme z plotýnky a vložíme připravené výhonky cibulky, bazalku a parmazán. (trochu parmazánu a cibulky si necháme na posypání hotového jídla) Stále mícháme a nakonec přídáme máslo, zamícháme, dochutíme a můžeme podávat.

zeleninové fetuccine
Pozor, nevkládáme znovu na plotýnku, jinak se nám sýr přichytí!

Nandáváme první těstoviny, poté jarní cibulku, posypeme parmazánem a ozdobíme bazalkou. Při dobře připravených těstovinách by nám na dně talíře mělo zbýt trochu omáčky, tak asi na vytřením jedním kouskem chleba. Můžeme pokrm také ozdobit květy Sedmikrásky.

sedmikráska

Sedmikráska pomáhá při onemocnění dýchacích cest, a to všestranně. Dezinfikuje, usnadňuje odkašlávání a celkově zklidňuje sliznice. Posiluje i po zápalu plic. Dovede mírnit podráždění a křeče i při astmatu. Zevně se používá při vyrážkách a zánětech. Pomáhá i při akné, a dokonce i při bércových vředech. Její účinky jsou mírné a bezpečné.

Nutriční hodnoty – Zeleninové fetuccine

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
753,51 3156,20 18,53 88,16 8,42 29,18 7,31

Italský dresing

Italským dresinkem je velmi jednoduchý. Můžete si ho nechat v lednici dlouho a vytáhnout, kdy bude potřeba. Olivový olej po 2 dnech v lednice ztuhne, proto je lepší si dresing vyndat 1h před použitím a pote pořádně protřepat.

  1. Začneme tím, že do vyšší nádoby nalijeme vinný ocet s medem, solí a pepřem.
  2. Poté směs rozmixujeme. Při mixování velmi pomalu přidáváme olivový olej (jako když připravujeme majonézu).
  3. Po zhoustnutí dresink přelijeme do nádoby a necháme odpočinout v ledničce (nejlépe jeden den, dresink má potom jemnější a vyváženější chuť).

 

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
175,81 735,6 0 0,4 0,4 19,9 2,52

 

Domácí tortilla s kuřecím masem a letním salátem

Letní salát

  • Mandle 1g
  • avokádo 100g
  • kuličky černého rybízu 10g
  • cherry rajče 150g
  • hrášek 20g
  • jarní cibulky 30g
  • menší mrkev 60g
  • citron 10g
  • bazalka , oregano snitek bylinek
  • Květy macešky 2

 

Tortilla s kuřecím masem

  • tortilla (nejlépe připravená doma) 1 kus
  • zakysaná smetana 20% 80g
  • kuřecí maso 50g
  • Letní salát 100g
  • olej 20g (jedna lžíce)

 

Tortilla s kuřecím masem a letním salátem

Tortilla s kuřecím masem a letním salátem

Postup přípravy tortilly:

  1. Všechny ingredience smícháme dohromady a pořádně prohněteme v ruce, nebo použijeme hnětač. Poté přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Po 30 min těsto nabochánkujeme – vytvoříme zhruba 70g kuličky a znovu přikryjeme a necháme kynout dalších 15 min.
  2. Tortilla - bochánky

    Tortilla – bochánky

  3. Bochánky rozválíme válečkem (bez mouky) do kulata, placku otáčíme a válíme dál nejméně 6 krát. To proto, aby se nám tortilla nesmrskávala a byla co nejtenčí.
  4. Tortilla

    Tortilla

  5. Na hodně rozpálenou suchou pánev můžeme opékat naše připravené placky. Jakmile se objeví první bublinky, do 15s otáčíme placku, další stranu necháme péct asi 30s. Na placce by měly zůstat jemné opečené skvrnky. Po sundání z pánve vkládáme hned do mikrotenového sáčku, aby tortilla nevyschla a dala se ohýbat. Zbytek tortill si schovejte do lednice. Pokud ji budete chtít použít, vždy si tortillu ohřejte, bude se lépe ohýbat.

 

Příprava letního salátu

Recept na přípravu letního salát naleznete zde.

 

Příprava plněné tortilly

    1. Ke kuřecímu masu přimícháme jednu lžíci oleje a koření, které máme rádi. Já jsem na maso použil koření Fytos – zahradní bylinky na maso i do salátu. Rozpálíme si pánev a maso na něm orestujeme.
    2. V misce si rozmícháme zakysanou smetanu se solí a pepřem.
    3. Vezmeme si jednu ohřátou tortillu, kterou položíme na desku, namažeme jí připravenou zakysanou smetanou, přidáme „Letní salát“, na něj poklademe orestované kuřecí maso. Směs můžeme ještě zakápnout dresinkem.
Tortilla - před zabalením

Tortilla – před zabalením

    1. Nakonec tortillu zabalíme (viz. obr. č.: .). Důležité je tortillu pořádně utáhnout a nepřeplňovat ji náplní, aby nepraskla. Nožem tortillu na šikmo rozkrojíme. A můžeme podávat.
Trotilla s letním salátem - zabalení

Trotilla s letním salátem – zabalení

Nutriční hodnoty – Tortilla – placka

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
215,18 900,35 5,08 33,12 0,90 6,68 0,75

 

Nutriční hodnoty – Tortilla s kuřecím masem a zakysanou smetanou

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
624,75 2614,00 21,79 49,18 5,88 33,78 3,71