Ingredience
- langustýny 12x
- velká mrkev 4x
- malá červená mrkvička 8x
- pórek 1x
- malá žlutá mrkev 8x
- ředkvička 8x
- zelené rajče 1x
- dobře nakrájená malá mrkev 2x
- vinný ocet polévková lžíce
- voda 1,5 litru
- máslo 150g
- jahoda 4x
- šťovík 8 lístků
- vývar z humra 100 ml
- Ze zelených rajčat vykrájíme středy, které naložíme do vinného octa.
- Očistíme langusty tak, že jim utrhneme ocás, ve kterém je maso. Pak už postupujeme jako při loupání krevet.
- Oloupeme velké mrkve, nakrájíme na menší kousky a vaříme v nesolené vodě 15 minut. Po patnácti minutách vyjmeme z vody, necháme odkapat, přidáme 30g másla a rozmixujeme v mixheru uplně do hladka.
- Očistíme mrkev a ředkvičku – vše čistíme namočenou čistou houbičkou na nádobí. Pak opláchneme a ořízneme stonek a konec, jak ředkvičky, tak mrkve a nechame ve vodě.
- Pórek rozkrojíme na půl, pak na čtvrtky, a pak na osminky tak, aby konec porku držel pohromadě. Délka takhle rozkrájeneho porku by mela být 10 cm. Potom ho vložíme do vody.
- Vezmeme kastrůlek a dejte do něj 1,5 L vody, 50g máslo, sůl a dejte vařit. Ve vařící se vodě uvařte mrkev, ředkvičku a porek. Doba vaření je 2 minuty.
- Vezmeme vývar z humra 100 ml a 50 g másla, zahřejeme a pořádně rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Připravíme pánev, na kterou dáme kapku oleje, zahřejeme a langustýny orestujeme z každé strany do zlatova. Na pánev poté dáme zbytek másla (20 g) a oglanšírujeme zeleninu pouze po dobu 2 minut už jen na mírném ohni.
- Takhle máme vše připraveno a můžeme servírovat. Zelenunu, jahodu, langustýny, pyré z mrkve, omáčku a můžeme ozdobit lístky šťovíku.
Poznámka: humří vývar se u nás neprodáva, pokud ho někdo nebude chtít dělat, může použít vlastní kuřecí vývar, trochu ho zredukovat, a pak postupovat stejně.
Poznámka: na fotkách je vidět i jiná zelenina, jako je například fialový květák, kukuřička nebo zelená jahoda. Šefkuchař obměňuje své recepty v závlislosti na právě dostupných a sezonních surovínách, proto i vy můžete improvizovat. Jen se snažete, aby chutě byly podobné. Spíše tvrdší zeleninu, než třeba papriku ☺
Žádné komentáře