OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Langustýny s zeleninou a zeleným rajčetem

  • 40 mins
  • 14 ingredience
  • Počet porcí 4
  • Příprava 40 min
  • Druh
  • Sezónnost

Ingredience

  • langustýny 12x
  • velká mrkev 4x
  • malá červená mrkvička 8x
  • pórek 1x
  • malá žlutá mrkev 8x
  • ředkvička 8x
  • zelené rajče 1x
  • dobře nakrájená malá mrkev 2x
  • vinný ocet polévková lžíce
  • voda 1,5 litru
  • máslo 150g
  • jahoda 4x
  • šťovík 8 lístků
  • vývar z humra 100 ml

 

  1. Ze zelených rajčat vykrájíme středy, které naložíme do vinného octa.
  2. Očistíme langusty tak, že jim utrhneme ocás, ve kterém je maso. Pak už postupujeme jako při loupání krevet.
  3.  

     

  4. Oloupeme velké mrkve, nakrájíme na menší kousky a vaříme v nesolené vodě 15 minut. Po patnácti minutách vyjmeme z vody, necháme odkapat, přidáme 30g másla a rozmixujeme v mixheru uplně do hladka.
  5. Očistíme mrkev a ředkvičku – vše čistíme namočenou čistou houbičkou na nádobí. Pak opláchneme a ořízneme stonek a konec, jak ředkvičky, tak mrkve a nechame ve vodě.
  6. Pórek rozkrojíme na půl, pak na čtvrtky, a pak na osminky tak, aby konec porku držel pohromadě. Délka takhle rozkrájeneho porku by mela být 10 cm. Potom ho vložíme do vody.
  7. Vezmeme kastrůlek a dejte do něj 1,5 L vody, 50g máslo, sůl a dejte vařit. Ve vařící se vodě uvařte mrkev, ředkvičku a porek. Doba vaření je 2 minuty.
  8. Vezmeme vývar z humra 100 ml a 50 g másla, zahřejeme a pořádně rozmixujeme tyčovým mixérem.
  9. Připravíme pánev, na kterou dáme kapku oleje, zahřejeme a langustýny orestujeme z každé strany do zlatova. Na pánev poté dáme zbytek másla (20 g) a oglanšírujeme zeleninu pouze po dobu 2 minut už jen na mírném ohni.
  10. Takhle máme vše připraveno a můžeme servírovat. Zelenunu, jahodu, langustýny, pyré z mrkve, omáčku a můžeme ozdobit lístky šťovíku.

Poznámka: humří vývar se u nás neprodáva, pokud ho někdo nebude chtít dělat, může použít vlastní kuřecí vývar, trochu ho zredukovat, a pak postupovat stejně.

Poznámka: na fotkách je vidět i jiná zelenina, jako je například fialový květák, kukuřička nebo zelená jahoda. Šefkuchař obměňuje své recepty v závlislosti na právě dostupných a sezonních surovínách, proto i vy můžete improvizovat. Jen se snažete, aby chutě byly podobné. Spíše tvrdší zeleninu, než třeba papriku ☺

Žádné komentáře

Zanechte odpověď