Ingredience
- vejce 6x
- cukr moučka nebo med 150 g
- hladká mouka 180 g
Můžete ještě přidat lžičku kakaa, borůvkového nebo jahodového prášku.
Poznámka: Ingredience jsou počítány na přípravu 100 piškotů.
Díky tomu, že se piškoty přesunuly s výrobu do Polska, jsem se rozhodl, že vám ukažu, jak si doma udělat vlastní a třeba i s mírnými obměnami ☺
- Rozehřejeme si troubu na 180°C.
- Vyklepneme 6 vajíček, přidáme k nim 150g cukr moučka nebo 150 g medu a šleháme 8-15 minut. Záleží, jak máte silný šlehač (použijte větší nádobu – vajíčka s cukrem hodně nabudou). Do výšlehaného sněhu můžeme přidat suchý prášek z borůvek, jahod nebo kakaa dle chuti – pouze 2 malé lžičky.
- Po vyšlehání vmícháme už ručně nebo stěrkou hladkou mouku. Mouku přidáváme pomalu po 3 dávkách (mouka musí být pořádně smíchaná s vejci, ale nemícháme moc agresivně. Mouku vmícháváme tak, že si nádobu nakloníme a od spoda krouživými pohyby vmícháváme, aby se v těstě stále tvořil vzduch.
- Poté si připravíme plechy s pečícím papírem (já použil speciální pláty na pečení, nahrazují pečící papír, méně se lepí a nevyhazují se potom, ale jeden stoji kolem 1 000 Kč. Poté si připravíme cukrářský sáček a zdobičku hladkou kulatou číslo 9.
- Na pečící papír pak děláme malé ďupky pomocí tvořítka – asi tak 1 cm veliké. Následně můžeme dát péct. Pečeme asi 10 minut na 180 stupňů. Poté piškoty vyndáme a troubu dáme už jen na 90 stupňů a piškoty dosušíme, dokud nejsou křupavé. A máme hotovo. Přeju dobrou chuť ☺
Nutriční hodnoty: Piškoty
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
131,93 | 556,01 | 2,33 | 29,62 | 15,33 | 0,38 | 0,06 |
Žádné komentáře