Zapečená vepřová panenka
- cibule 300 g
- mrkev 300 g
- citrón 1x
- bazalka cca 15 lístků
- oregano cca 5 snítků
- olivový olej 15 g
- vepřová panenka 600 g
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Květákové pyré
- květák 600 g
- máslo 35 g
- česnek 10 stroužků
- sůl dle chuti
Ukážeme si modernější způsob přípravy vepřové panenky. Je sice maličko náročnější na přípravu, ale určitě stojí za to. Tento lehký pokrm se hodí k letnímu dni díky příjemnému citronovému nádechu a jemnému květákovému pyré.
Zapečená vepřová panenka
Příprava:
- Předehřejeme si troubu na 200°C.
- Očistíme a nakrájíme si mrkev na menší hranolky.
- Cibuli nakrájíme na půlkolečka.
- Citron nožem oloupeme, nakrájíme na malé trojúhelníčky (bez pecek).
- Bylinky nasekáme nahrubo.
- Vše vložíme do zapékací misky, osolíme, promícháme. Přidáme očištěnou a osolenou vepřovou panenku. Vše přelijeme olivovým olejem.
- Dáme zapéct do trouby na 200°C na 30 minut.
- Po uplynutí 30min maso vyndáme a necháte odpočinout 10min, až poté maso nakrájíme.
Květákové pyré
Příprava:
- Do velkého hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme.
- Do vroucí vody vložíme celý květák.
- Vaříme cca 20min, dokud se květák úplně nerozpadá.
- Květák vyndáme, necháme odkapat.
- Mezitím dáme do kastrůlku máslo společně s česnekem a dáme smažit. Smažíme velmi pomalu, aby se nám máslo nepřepálilo, ale pouze zhnědlo. Máslo tím získá česnekovou a oříškovou vůni. Z takto připraveného másla vyndáme česnek na papírový ubrousek.
- Květák, máslo a sůl společně rozmixujeme, dokud nevznikne krásně hladké pyré.
Nutriční hodnoty: Květákové pyré
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
168,64 | 705,57 | 5,37 | 14,17 | 3,03 | 10,23 | 6,15 |
Nutriční hodnoty: Zapečená vepřová panenka s květákovým pyré
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
563,72 | 2358,63 | 48,49 | 29,38 | 9,92 | 26,38 | 6,85 |
Maso servírujeme společně s květákovým pyré, které dozdobíme česnekem. Česnek bude křupavý a doplní tak chuť jemného pyré. Na talíř přidáme mrkev s cibulí, která bude mít nakyslou chuť po citronu. Celý talíř můžeme dozdobit čerstvým oreganem a bazalkou.
Žádné komentáře